Nederlands
Français
Ontdek onze opleidingen
Bekijk de kalender

Verplichte opleidingen

Welke veiligheidsopleidingen zijn verplicht?

Veilig werken met hefwerktuigen en arbeidsmiddelen

 

Voor het besturen van hefwerktuigen legt de wet op dat een veiligheidsopleiding verplicht is. Volgens artikel IV. 3-7 van de Codex worden er specifieke bepalingen opgelegd betreffende het gebruik van mobiele arbeidsmiddelen: “mobiele arbeidsmiddelen met eigen aandrijving mogen alleen worden bestuurd door werknemers die een adequate opleiding voor het veilig besturen van deze arbeidsmiddelen hebben gekregen”.

Na het behalen van het attest is de werkgever in regel met de opleidingsplicht. Training Center voorziet de cursist van een attest om veilig te werken met deze arbeidsmiddelen. Dit attest is echter geen bekwaamheidsbewijs, maar als werkgever voldoet u wel aan de wettelijke bepalingen.

 

Training Center voorziet volgende opleidingen van hefwerktuigen:

 


In de codex wordt opgelegd dat de werknemers een adequate opleiding moeten volgen. Dit wordt zo door de wetgever opgesteld. De grote vraag blijft dan “Volstaat 1 opleiding of moet de opleiding na een bepaalde periode herhaald worden?”. Verschillende studies leren ons dat de vaardigheden om veilig te werken met mobiele arbeidsmiddelen kunnen vervagen. Dit stelt dan dat de opleiding enkel en alleen adequaat kan zijn als de opleiding regelmatig wordt herhaald. Dit om het gevaar op ongevallen te verkleinen.
Zorg er voor dat uw werknemers een adequate opleiding krijgen van mobiele arbeidsmiddelen om in regel te zijn met de opleidingsplicht.
Verplichte opleiding voor mobiele arbeidsmiddelen.

Attest BA4 en BA5

De werkgever moet zijn werknemers voorzien van de nodige opleidingen betreffende elektrische installaties wanneer zij handelingen dienen uit te voeren waarvoor ze BA4 (gewaarschuwde) of BA5 (vakbekwame) moeten zijn.

Om veilig te kunnen werken met installaties of machines dient u op de hoogte te zijn van de theorie van deze toestellen.
Al onze opleidingen bevatten een theoretisch gedeelte.

Waar kunnen deze opleidingen gevolgd worden?

De opleidingen hefwerktuigen, zoals opleiding heftruck, wordt steeds bij de opdrachtgever gegeven. De lesgever van Training Center komt dan ter plaatse om de opleiding te voorzien met de toestellen en in de vertrouwde werkomgeving van de cursisten.

 

De opleidingen BA4 en BA5 kunnen zowel in de opleidingslokalen van Training Center gegeven worden als bij de opdrachtgever.

 

Voor de opleiding op maat bij u op kantoor, vraag hier een offerte aan! Meteen inschrijven voor de open opleidingen in onze opleidingscentra gaat natuurlijk ook. Schrijf u hier in.

Welke opleiding
zoekt u?

Een opleiding op maat nodig?

Wilt u een opleiding op maat organiseren in uw bedrijf? Dat kan!
Laat ons weten waarmee wij u kunnen helpen!
Vraag een offerte aan
Na een periode van 2 maanden geen opleidingen te kunnen geven omwille van Covid-19, worden de opleidingen van Training Center terug opgestart. Om dit veilig te kunnen doen, blijven de Coronamaatregelen geldig. Zo wordt er opleiding gegeven in kleinere groepen om voldoende afstand tussen de cursisten en de lesgever te kunnen garanderen, wordt het dragen van mondmaskers tijdelijk verplicht en worden de opleidingslokalen steeds verlucht en gedesinfecteerd. Neem zeker een kijkje in onze digitale agenda voor de openstaande opleidingen. #samentegencorona