Nederlands
Français
Ontdek onze opleidingen
Bekijk de kalender

Heftruck opleiding in heel België

Volg een opleiding heftruck bij Training Center

Om als werkgever in regel te zijn met de wetgeving bent u verplicht uw medewerkers, die een heftruck dienen te gebruiken, een heftruck opleiding te laten volgen. Door deze opleiding te voorzien voor de werknemers voldoet u aan de wettelijke vereisten tot opleidingsplicht.

 

Naast het voldoen aan de opleidingsplicht heeft een heftruck opleiding (of opleiding vorklift) ook een gunstig effect op uw bedrijfsresultaten: de kans op arbeidsongevallen verminderen, net zoals schade aan infrastructuur en goederen. Door de medewerkers een heftruck opleiding te laten volgen, zullen ze ook productiever en efficiënter te werk gaan, wat dan weer zorgt voor minder stress op de werkvloer.

Inhoud van een heftruck opleiding

Alle veiligheidsopleidingen van het opleidingscentrum, waaronder de heftruck opleiding, worden gegeven door ervaren lesgevers. Zij beschikken ook over de nodige praktijkervaring door niet enkel opleidingen te geven, maar ook wettelijke keuringen uit te voeren op deze hefwerktuigen. Op die manier blijven onze lesgevers ook up-to-date van de veranderingen in de wetgeving.

 

De opleiding heftruck is een dagopleiding. De voormiddag wordt gewijd aan het theoretische gedeelte, in de namiddag wordt er een praktijkgericht opleiding voorzien. 

 

Theoretische opleiding heftruck

 

 • Samenvatting wetgeving: basiskennis ARAB, CODEX, aansprakelijkheden en verantwoordelijkheden;
 • Technische eisen voor een heftruck;
 • Gevaren en meest voorkomende ongevallen met een heftruck;
 • Verschillende soorten heftrucks en vorkliften met hun voor- en nadelen;
 • Veiligheidsvoorschriften voor een veilig gebruik van de heftruck;
 • Stabiliteit en belasting van de heftruck;
 • Begrijpen en kunnen gebruiken van laaddiagrammen;
 • Dagelijkse controle kunnen uitvoeren met een checklist.
De heftruck opleiding wordt steeds op maat van uw bedrijf gemaakt in uw vertrouwde werkomgeving.
Een heftruck opleiding op maat van uw bedrijf.
Via de heftruck opleiding, gegeven door Training Center, leert u veilig om te gaan met dit toestel.
Leer veilig werken met een heftruck.

Veilig werken met een heftruck: de praktijk

Tijdens het praktijkgedeelte van de heftruck opleiding wordt er dieper ingegaan op het uitvoeren van de dagelijkse inspectie van de heftruck om zo gevaarlijke defecten snel te kunnen herkennen. Daarnaast worden praktijkoefeningen voorzien die specifiek gericht zijn op de werksituatie van de cursisten:

 

 • Het correct gebruiken van de bedieningsorganen;
 • Een goede rijtechniek aanleren;
 • Correct stapelen van goederen en dit in functie van de capaciteit van de heftruck.

 

 

Locatie opleiding heftruck

Als voorstander om mensen op te leiden met het materiaal waarmee zij productief zijn en dit in hun eigen werkomgeving, verzorgen de lesgevers van Training Center de heftruck opleiding in-company bij de klant.

 

Na de heftruck opleiding

Na een gedreven opleidingsdag wordt er een theoretisch examen afgenomen van de cursisten en een praktische proef. Wanneer de cursisten voor beide testen slagen, kunnen zij een attest heftruck behalen. Het getuigschrift van de heftruck opleiding is echter geen bekwaamheidsbewijs, maar met dit certificaat als heftruckbedienaar is de werkgever wettelijk in orde op zijn medewerkers met een heftruck of vorklift te laten werken.

Welke opleiding
zoekt u?

Een opleiding op maat nodig?

Wilt u een opleiding op maat organiseren in uw bedrijf? Dat kan!
Laat ons weten waarmee wij u kunnen helpen!
Vraag een offerte aan
Na een periode van 2 maanden geen opleidingen te kunnen geven omwille van Covid-19, worden de opleidingen van Training Center terug opgestart. Om dit veilig te kunnen doen, blijven de Coronamaatregelen geldig. Zo wordt er opleiding gegeven in kleinere groepen om voldoende afstand tussen de cursisten en de lesgever te kunnen garanderen, wordt het dragen van mondmaskers tijdelijk verplicht en worden de opleidingslokalen steeds verlucht en gedesinfecteerd. Neem zeker een kijkje in onze digitale agenda voor de openstaande opleidingen. #samentegencorona