Nederlands
Français
Ontdek onze opleidingen
Bekijk de kalender

Opleiding hoogwerker: veilig werken op hoogte

Waarom een opleiding hoogwerker volgen bij Training Center?

De opleiding hoogwerker is bestemd voor werkgevers die hun medewerkers met voldoende tot veel ervaring een veiligheidsopleiding bedienen van een hoogwerker willen laten volgen om zo aan de wettelijke vereisten te voldoen. Dit wordt ook wel de opleidingsplicht genoemd.

 

De lesgevers van Training Center zijn medewerkers met de nodige technische kennis en praktijkervaring. Naast het geven van een opleiding hoogwerker zijn zij ook actief in het controleorganisme OCB voor het uitvoeren van de wettelijke keuringen van hefwerktuigen, waaronder hoogwerkers.

Het volgen of laten volgen van een opleiding hoogwerker kan een gunstige impact hebben op uw bedrijfsresultaat:

 

 • De kans op arbeidsongevallen reduceren;
 • De kans op schade aan infrastructuur en goederen minimaliseren;
 • Een verhoogde productiviteit;
 • Een minder stresserende omgeving.


Inhoud van een opleiding hoogwerker

De opleiding hoogwerker duurt een dag. In de voormiddag voorziet de lesgever het theoretisch gedeelte om veilig te werken met een hoogwerker, in de namiddag krijgt u een praktische opleiding hoogwerker.

Met een opleiding hoogwerker leert u veilig werken op een bepaalde hoogte.
Veilig leren werken op hoogte met de hoogwerker.

Theoretische opleiding hoogwerker

 

Tijdens het theoretisch deel van de opleiding hoogwerker krijgt u een samenvatting van de wetgeving, worden de technische eisen en veiligheidsvoorschriften van een hoogwerker besproken. Er wordt ook dieper ingegaan op de risico’s van werken met een hoogwerker. Er bestaan uiteraard heel wat verschillende soorten hoogwerkers, daarom wordt er een overzicht met voor- en nadelen per type hoogwerker gegeven.

Training Center voorziet een dagopleiding hoogwerker op maat bij u op kantoor.
Een dagopleiding hoogwerker bij u op het bedrijf.

Veilig werken met een hoogwerker: de praktijk

 

 • Dagelijkse inspectie van de hoogwerker goed kunnen uitvoeren om zo gevaarlijke defecten sneller te kunnen detecteren;
 • Praktijkoefeningen die specifiek gericht zijn aan de werksituatie van de cursisten;
 • Veiligheidsregels toepassen;
 • Veiligheidsgordel en bedieningsorganen juist leren gebruiken;
 • Juiste rijtechniek hanteren en manouevers leren uitvoeren;
 • Hoogwerker veilig leren opstellen;
 • Noodbediening kunnen gebruiken.


Locatie opleiding hoogwerker

De opleiding hoogwerker wordt, net zoals alle andere opleidingen hefwerktuigen, gegeven bij de opdrachtgever. Training Center is voorstander om de cursisten op te leiden met hun eigen materiaal en in hun vertrouwde omgeving. De voordelen van een in-company opleiding hoogwerker zorgen voor een verhoogde rendabiliteit en een gedegen opleiding met het materiaal waarmee ze werken.

 

Na de opleiding hoogwerker

De opleiding hoogwerker wordt afgesloten met een theoretisch examen en een praktische proef. Wanneer de cursist slaagt voor het examen wordt er een certificaat ‘veilig werken met een hoogwerker’ opgemaakt, dit blijft geldig. Het certificaat opleiding hoogwerker is geen vakbekwaamheidsbewijs, maar met dit getuigschrift is de werkgever wel wettelijk in orde om zijn medewerkers veilig met een hoogwerker te laten werken.

Welke opleiding
zoekt u?

Een opleiding op maat nodig?

Wilt u een opleiding op maat organiseren in uw bedrijf? Dat kan!
Laat ons weten waarmee wij u kunnen helpen!
Vraag een offerte aan
Na een periode van 2 maanden geen opleidingen te kunnen geven omwille van Covid-19, worden de opleidingen van Training Center terug opgestart. Om dit veilig te kunnen doen, blijven de Coronamaatregelen geldig. Zo wordt er opleiding gegeven in kleinere groepen om voldoende afstand tussen de cursisten en de lesgever te kunnen garanderen, wordt het dragen van mondmaskers tijdelijk verplicht en worden de opleidingslokalen steeds verlucht en gedesinfecteerd. Neem zeker een kijkje in onze digitale agenda voor de openstaande opleidingen. #samentegencorona