Nederlands
Français
Ontdek onze opleidingen
Bekijk de kalender
Vorige

Maak kennis met het vernieuwde AREI

Sinds 1 juni is het nieuwe AREI van kracht. Wat moet u weten over dat nieuwe reglement voor elektrische installaties? En wat zijn de voornaamste wijzigingen waaraan u zich voortaan moet houden? In deze blog zetten we alles helder op een rij.

Van AREI naar AREI 2020

Het AREI - dat staat voor Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties - bestaat al sinds 1981 en bundelt alle wettelijke vereisten waaraan elektrische installaties moeten voldoen. Stelt een erkende keurder een inbreuk vast? Dan riskeert u een negatieve keuring voor de installatie in kwestie. Het is daarom uiterst belangrijk dat u alle geldende richtlijnen goed kent. Met het vernieuwde AREI 2020 wil de wetgever de bestaande richtlijnen verduidelijken en de nieuwe helder aanvullen. Tegelijk neemt het nieuwe AREI de structuur over van meerdere Europese normen. Om de drie elektrische installatieniveaus duidelijker te maken bestaat het AREI 2020 uit drie thematische boeken:

  • Boek 1: installaties op laagspanning en op zeer lage spanning
  • Boek 2: installaties op hoogspanning
  • Boek 3: installatie voor transmissie en distributie van elektrische energie

Nieuwe AREI als voorbereiding op een positieve keuring

In elk boek treft u 9 identieke delen aan met figuren en tabellen. En die komen de leesbaarheid echt wel ten goede. U vindt uw weg veel gemakkelijker en zoekt gericht naar de informatie die u op dat moment zoekt. Uiteraard treft u alle artikels uit het oude AREI ook aan in deze nieuwe structuur. De meeste van die artikels zijn ongewijzigd. Maar laat er geen misverstand over bestaan: het nieuwe AREI geldt zowel voor bestaande als voor nieuwe elektrische installaties.

Sinds 1 juni is het nieuwe AREI van kracht.

Dit maakt het nieuwe AREI nieuw

In het nieuwe AREI 2020 wordt het onderscheid tussen huishoudelijke en niet-huishoudelijke installaties veel duidelijker gemaakt. Ook op het vlak van brandbeveiliging gelden voortaan nieuwe regels. Zo is het gebruik van halogeenvrije kabels nu duidelijker en werden vitale elektrische installaties opgesplitst in:

  • veiligheidsinstallaties: die functietijd voor een zekere periode garanderen omwille van de veiligheid van personen in de omgeving ervan.
  • kritische installaties: die garanderen functiebehoud om andere redenen zoals de veiligheid van goederen en diensten. Een andere belangrijke nieuwigheid: installaties in zones met explosiegevaar ondergaan voortaan een verplichte jaarlijkse keuring door een erkend organisme.
Een andere belangrijke nieuwigheid: installaties in zones met explosiegevaar ondergaan voortaan een verplichte jaarlijkse keuring door een erkend organisme.
Alle bestaande en nieuwe elektrische installaties moeten sinds 1 juni 2020 voldoen aan het nieuwe AREI.

Ontdek alles over het nieuwe AREI 2020

Zoals gezegd, moeten alle bestaande en nieuwe elektrische installaties sinds 1 juni 2020 voldoen aan het nieuwe AREI. Een goede kennis van het nieuwe AREI en van de voornaamste wijzigingen zijn dus een must voor een positieve keuring van elke installatie. Hulp nodig? Dan zijn de dagopleidingen die Training Center aanbiedt voor professionelen het perfecte bad om helemaal vertrouwd te geraken met het nieuwe AREI. Schrijf u vandaag nog in!

 

Wilt u met een grotere groep mensen de opleiding bijwonen? Dan komt onze lesgever graag bij u ter plaatse. Vraag naar de mogelijkheden.

Welke opleiding
zoekt u?

Een opleiding op maat nodig?

Wilt u een opleiding op maat organiseren in uw bedrijf? Dat kan!
Laat ons weten waarmee wij u kunnen helpen!
Vraag een offerte aan
Na een periode van 2 maanden geen opleidingen te kunnen geven omwille van Covid-19, worden de opleidingen van Training Center terug opgestart. Om dit veilig te kunnen doen, blijven de Coronamaatregelen geldig. Zo wordt er opleiding gegeven in kleinere groepen om voldoende afstand tussen de cursisten en de lesgever te kunnen garanderen, wordt het dragen van mondmaskers tijdelijk verplicht en worden de opleidingslokalen steeds verlucht en gedesinfecteerd. Neem zeker een kijkje in onze digitale agenda voor de openstaande opleidingen. #samentegencorona